Ancheta DNA cauzează probleme Petrolului: clubul poate rămâne fără 4,3 milioane de euro

  • petrolulConsilierii locali ploieşteni vor vota vineri, cel mai probabil, suspendarea asocierii cu Asociaţia Comunitară “Lupii Galbeni”, prin care se premiau rezultatele Petrolului.
  • În 2013, Consiliul Local Ploieşti se angaja să recompenseze performanţele sportive ale formaţiei Petrolul Ploieşti, iar banii urmau să ajungă de la bugetul local la fotbalişti prin intermediul “Asociaţiei Comunitare “Lupii Galbeni 2012”, un ONG condus de fraţii Capră, sub forma unei finanţări nerambursabile.
  • Iniţiativa de suspendare a acestor premieri vine la propunerea a şapte consilieri locali, în contextul anchetei demarcate de către Direcţia Naţională Anti-Corupţie pe acest subiect, fiind vorba, de fapt de o “pauză” în protocolul aprobat în CL Ploieşti, pentru 5 ani

 

Se blochează din start 1,3 milioane de euro

Dacă în 29 ianuarie, în proiectul de buget, care se va vota vineri, apăreau şi 5,4 milioane de lei (echivalentul a 1,3 milioane euro) prevăzuţi pentru Asociaţia Comunitară, ieri, suma respectivă nu se mai afla pe ordinea de zi, urmând să se constituie un “fond de rezervă”, care va fi deblocat doar după ce DNA-ul va încheia controlul început şi va da “verde” continuării acestor finanţări.

Interesant este că ancheta ar putea fi una de lungă durată, ceea ce înseamnă că formaţia prahoveană trebuie să se descurce fără banii din bugetul local o perioadă. Practic, în acest moment, unii dintre jucători riscă să rămână fără banii cuveniţi pentru sezonul trecut.  Este însă posibil ca sumele pe care bugetul local trebuia să le acopere să fie plătite de club, tocmai pentru a scăpa de orice litigiu financiar, mai ales că Petrolul este sub “monitorizarea UEFA” timp de trei sezoane (orice litigiu nestins la timp poate duce la menţinerea deciziei de excludere din Cupele Europene,  luată de Comisia de FairPlay financiar a UEFA în 20 decembrie 2013).

Acţionarul petrolist  Dan Capră a dat însă asigurări că nu vor fi probleme cu plăţile, bugetul clubului primind, totuşi, o “infuzie de capital” în această iarnă, prin vânzarea jucătorilor Younes Hamza, Ferebory Dore, Alexandru Benga (toţi la Botev Plovdiv) şi Damien Boudjemaa (Slavia Praga), tranzacţii din care s-au încasat, oficial, circa 1,5 milioane de euro!

1.5 milioane de euro a încasat Petrolul în această iarnă, din vânzarea de jucători

Alte trei milioane de euro ar putea fi oprite de ancheta DNA
Conform ultimelor informaţii, problemele legate de finanţarea din bani publici pot fi invocate, mai ales, pentru perioada 2009-2012, care ar putea constitui un alt “capitol” în investigaţia DNA-ului. Pentru club, marea problemă este că e imposibil să mai primească bani pe perioada anchetei.

Dacă s-ar respecta contractul de asociere, peste câteva luni s-ar adăuga alte sume, pentru că este puţin probabil ca Petrolul să nu termine în primele 5 clasate, Liga I, performanţă pentru care ar trebui să primească alte două milioane de euro, minim. În plus, câştigarea Cupei (echipa este califcată în semifinale) ar mai adăuga încă un milion de euro pe lista “de aşteptare”.

sursa: Prosport

Be the first to comment

Leave a Reply