Buzăul ar putea face parte din Regiunea Moldova Sud conform unei noi propuneri privind regionalizarea

buzau-hartaRegionalizarea le dă bătăi de cap românilor. A apărut o nouă propunere privind regionalizarea, conform căreia România ar trebui împărțită în 10 regiuni, nu în 8. Propunerea vine din partea Centrului Național Agro-ecologic de Cercetare de la Fundulea.

Conform noii propuneri, Buzăul ar urma să facă parte din Regiunea Moldova Sud, alături de județele Vrancea, Bacău și Vaslui. Studiie făcute de Centrul Național Agro-ecologic de Cercetare de la Fundulea arată că anumite regiuni din România au caracteristici naturale comune. Acestea sunt date de formele de relief, tipul de sol şi activităţi agricole şi fenomenele meteo. Astfel, specialiştii au identificat 10 zone.

regionalizareReferitor la județul nostru, șeful Centrului Național Agro-ecologic de Cercetare, Ion Toncea, spune: „Judeţul Buzău, spre exemplu, are în structura sa de la câmpie, la dealuri, şi chiar munţi. E o mică Românie. La fel şi Vrancea”. Acesta explică faptul că cele două judeţe nu au acelaşi particularităţi cu judeţele din zona de sud-est a României. Ion Toncea mai spune că a avut o discuţie pe acestă temă şi cu vicepremierul Liviu Dragnea, care i-a promis că îl va invita la şedinţele comisie interdiscilinare ce se ocupă de proiectul regionalizării.

 

Be the first to comment

Leave a Reply