Ce nu te omoară, te întărește!

Concluziile unei săptămâni agitate politic se simt din ce în ce mai vizibil în spațiul public, iar toate duc de fapt la o singură concluzie logică: suntem în plină campanie electorală. Scandalul accidentului polițistului ucis de o groapă a lăsat în urmă viața politică obișnuită, cu acuze și șicane din partea opoziției, cu încercări neconvingătoare de schimbare de paradigmă politică.

La adăpostul apărării dreptății și societății civile orice intervenție în spațiul public caută vinovați și responsabili, și în general, orice poate fi taxat de alegători. Agenda politică a revenit astfel la normal. Doar că o astfel de agendă politică este din păcate, prea îndepărtată de agenda cetățeanului.

Sunt multe învățăminte de tras după aceste zile de foc. Pe de o parte, societatea civilă e încă dispusă să asculte de propaganda televizată, iar campania electorală se duce în mod special online. Din acest punct de vedere, putem afirma cu convingere că alegerile din 2014 au însemnat un nou mod de a câștiga o imagine mai bună și au deschis un drum neexplorat până atunci: mediul virtual. Cine câștigă aici, câștigă și în viața reală.

Pe de altă parte, opoziția s-a ridiculizat demonstrând încă o dată că face doar exerciții de imagine publică. Nu poți să nu cunoști legile, nu poți să întreprinzi demersuri cărora chiar tu te-ai opus în urmă cu câțiva ani. Reacțiile virulente și exclusiv politice au arătat electoratului adevărata față a acestora. Să spere oare liberalii că memoria publică este atât de scurtă?

Un alt aspect important este că încercările de destabilizare, chiar nereușite au la bază frica. Frica de ceea ce se numește alternativă. Când nu poți construi e mai ușor să dărâmi.

Ar mai fi o concluzie a săptămânii, una însă mai greu de digerat pentru adversarii politici: ce nu te omoară, te întărește!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 15 =