De ce masa monetara nu poate sa dispara? Aberratio ictus

baniM-a amuzat zilele trecute o inițiativă legislativa a unui parlamentar, care propune ca masa monetară, asa cum o știm acum sub formă de hârtie tipărită, să dispară. Ce pune în loc? Tranzacțiile online?
Impactul ar fi nimicitor întro societate care nu stă cel mai bine la consumul anual de hârtie igienică pe cap de locuitor, la săpunul folosit și, evident, la infrastuctura IT. Dacă în marile orașe, poți presupune că tehnic se poate acoperi o astfel de propunere, în mediul rural este cvasi imposibil. Nu numai că nimeni nu și-ar acoperi costurile cu implementarea rețelelor, dar ce ne facem cu persoanele care sunt departe de a avea deprinderi IT.
Apoi ce ne facem cu efectul psihologic generat de această măsură? Oamenii, în ultimele mii de ani, au învățat că banii cash reprezintă măsura muncii prestate, a capacității proprii de dezvoltare, a afacerilor realizate. Brusc, vor fi plătiți „electronic”. Greu de crezut.
Măsura va omorî toate afacerile dependente de cash – de la producatorii agricoli care își vând marfa în târguri, piețe și oboare până la sistemul bancar, care nu își va mai justifica existența și mai generează și șomaj.
Înaintea banilor a existat trocul. Dacă masa monetară dispare se va dezvolta schimbul între societăți și oameni, pe principiul eu îți dau – tu îmi dai.
Ce ne facem cu independența financiară? Dacă deranjezi sistemul, printr-un singur click ți se oprește posibilitatea de a mai cumpăra mâncare, a plăti chiria ș.a.m.d. – apare obediența totala față de clasa conducătoare, față de sistem.
Există și o dimensiune a încălcării intimității prin „tranzacționarea” online. Să presupunem că parlamentarul ar dori să cumpre Viagra. Este sigur că dorește ca „sistemul” să știe acest lucru? Sau ce și cât bea?
În același spirit de globalizare prost înțeles cred că putem renunța și la granițe, chiar putem uni popoarele între ele, putem da o lege să dispară o identitate culturală sau alta sau să vorbim toți aceeasș limbă.
Prin urmare, banii vor exista în formă cash mult timp de aici înainte.

Be the first to comment

Leave a Reply