Interviu. Dan Diaconescu candidează la alegerile europarlamentare

dd1 Dan Diaconescu: Am luat calea străinătății pentru că tot ceea ce am clădit în 25 de ani de muncă mi-a fost luat, mi-a dispărut firma, am rămas fără loc de muncă. Mulţi români au fost exilaţi sau s-au auto-exilat şi s-au reîntors în România, unii au format guverne, unii au făcut revoluţii, unii chiar în Italia s-au adăpostit, vezi cazul Bălcescu. Din păcate mulți români au apucat calea exilului, iar acum peste 5 milioane de români au plecat în surghiun, în căutarea unui loc de muncă, fiindcă s-au închis 5 milioane de locuri de muncă. Eu sunt acum pe jumătate exilat, nu am stat atât de mult ca ceilalți români.

R: Ce surprize pregătiţi în această campanie?

Dan Diaconescu: În primul rând voi merge în toate judeţele ţării ca să aflu direct de la oameni cu ce îi pot ajuta ca europarlamentar. În campania asta, în această “odisee a speranţei” strâng bilețele de la românii cu care ne întâlnim, unul dintre ei mi-a scris ar vrea să îi aduc tatăl acasă. Bilețele emoționante, cele mai dese dorințe pe care le-am întâlnit la români sunt cele de reunire a familiei. Eu am trăit în Italia 6 luni de zile, bunica mea paternă a venit din Italia, știți că italienii veneau în România acum 100 de ani că să muncească la noi? România, acum 100 de ani, era peste Italia și Spania. Visul meu e ca românul să poată să își angajeze un italian care să îl îngrijească la bătrânețe. Pe urmă îmi mai doresc că un alt român să își facă o seră undeva și să angajeze spanioli. Eu cred că va veni acest moment, Italia și Spania sunt bogate, dar nu au resursele subsolului pe care le are România. România are a cincea suprafaţă agricolă a Europei. Pentru asta ar trebui să plătim salarii de nivelul nr 5 din UE, adică vreo 2-3000 de euro pe lună . Avem a treia rezervă de aur a Europei, a cincea rezervă de cărbuni, prima de wolfram. Faceți o medie a acestor resurse date de Dumnezeu, o să vedeți ce salarii ar merita românii . Pentru asta îți trebuie un guvern care să aibă idei cu privire la destinul acestei ţări. Guvernul PSD a dat țițeiul gratis statului austriac, nu mi se pare corect, eu vreau să merg acum în Parlamentul European să iau țițeiul înapoi. Suntem singura ţară care a înstrăinat o industrie de acest gen altui stat . Copii români au 42 de lei alocație pe lună, înseamnă vreo 8 euro pe lună , copiii de italieni au 200 de euro alocație pe lună, PP-DD a făcut un proiect de lege pentru mărirea alocației de la 42 de lei la 200 de lei, au arată de unde se poate acordă acestă creștere, banii sunt la buget, dar PSD respinge mărirea alocațiilor, de ce nu se spune asta la televizor. UE recomandă alocații de 200 de euro pentrut un copil pentru că se știe cât costă îngrijirea unui copil în Europa.

R: Ce şanse credeţi că are partidul dumneavoastră, mai ales după plecarea unui număr important de parlamentari?

Dan Diaconescu: Cred că avem în continuare şanse foarte mari deşi adversarii noştri încearcă să sugereze contrariu. Amintiţi-vă că doar am anunțat că aș vrea să fac un partid politic și m-au și arestat. Din acel moment am zis să nu dau înapoi, dacă am promis oamenilor că voi face asta. Au început adversarii mei să spună că partidul meu nu are nicio șansă, nici măcar nu se va înființă legal. Abia după doi ani s-a înființat partidul legal, apoi s-a spus că vin alegerile locale, n-are nicio șansă, nu va face nici unul la sută și am luat 10 la sută, la parlamentare am luat 15 la sută. Astăzi trăiesc aceeași poveste, mi se spune că partidul nu mai există, au plecat parlamentarii, dar hai să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, dumneavoastră știți că fără acești 40 de parlamentari USL-ul nu s-ar fi rupt niciodată și noi n-am fi aflat mizeria din interiorul USL. Eu parcă îl văd pe domnul Ponta în biroul său făcând calcule, câți am luat azi de la PP-DD, 3, 4, nu sunt suficienți, se mai uită cât are PNL-ul, în ultima zi mi-a luat 5 și știam că va anunța că se rupe USL-ul. Eu știam dinainte, în fine au început să zică că din cauza PNL-ului, dar îi luase pe cei de la PP-DD și aveau o majoritate clară. Cei 40 ai mei, unii dintre ei au fost slăbi de înger, unii au văzut pentru prima oară Casa Poporului fără bilet de intrare ca turist, asta mulțumită telespectatorilor mei, mulțumită mie și celor care au votat. Cred că au fost prinși în acel miraj, pe de altă parte într-un coș cu mere bune dacă mai sunt câteva stricate se strică și celelalte între timp. Ale mele s-au stricat, însă se întâmplă un fenomen, nu realizați ce potențial are acest popor. Electoratul meu, cele un milion 300 de mii de voturi pe care le-am luat, până atunci fuseseră date către PSD sau alte partide, unii dintre ei au fost chiar membrii altor partide că doar nu îl așteptau pe Diaconescu să facă alt partid.

R: Ce vreţi să faceţi pentru alegătorii dumneavoastră?

dd2 Dan Diaconescu: Contestatarii mei spun că ceea ce zic eu sunt vorbe, dar nu am nicio soluție. Eu am trei soluții care nu costă niciun ban. Prima se numește vot obligatoriu, se poate da o ordonanță de urgență cu instituirea votului obligatoriu pe o perioadă de 10 ani ca să nu atentăm neapărat la valorile europene. Bulgaria are vot obligatoriu și există în multe țări din lumea asta, dar e nevoie de vot obligatoriu în România. Votul obligatoriu ar face alegerile libere și la fiecare alegeri s-ar schimba puterea în România, votul obligatoriu ar face cumpărarea votului imposibilă, pentru că nu mai ai cum să cumperi atâtea voturi. Al doilea lucru ar fi ca parlamentarii să aibă cel mult două mandate, că să se primenească clasă politică. Al treilea lucru, primarii, care în opinia mea de multe ori sunt cancerul societății, să aibă de asemenea, voie doar la două mandate. Trei ordonanțe de urgență a câte trei rânduri ar putea revoluționa modul în care este condusă această țară. Eu nu zic că aceste lucruri se pot face peste noapte, dar avem o șansa extraordinară, numai dacă nu s-ar fura banul public. România culege din taxe și impozite 50 de miliarde euro în fiecare an, iar oamenii din România au alocații, ajutoare de șomaj, pensii și salarii de 10 milirde de euro pe an. Întrebarea este unde sunt restul de bani? O să spuneți poate în autostrăzi sau în borduri, nu se întâmplă nimic, restul de bani sunt la cei care conduc România.

R: Sunteţi criticat pentru că îi numiţi “ciocoi” pe cei foarte bogaţi dar şi dumneavostră aveţi o avere destul de mare.

Dan Diaconescu: În primul rând eu nu am furat ca să îmi fac această avere, nu am făcut afaceri cu statul şi nu m-am îmbogăţit cât am fost la guvernare. Eu nu vreau să ajung la putere ca să mă îmbogăţesc, eu averea mi-am făcut-o muncind. Mulți m-au acuzat sau am fost invidiat că am bani, eu am început în 1994 să fac emisiuni, am început la Super Nova o televiziune mică din București, unde Aristide Buhoiu m-a descoperit apoi m-am mutat la Tele7abc. Pe de altă parte, nici nu aveam cum să cheltui banii, că eram ori în direct seara, fie dormeam a două zi, până intram iar în direct. Eu nu am avut o viață normală, gândiţi-vă că toate astea le fac de la 20 și ceva de ani. Niciodată nu m-au interesat banii, ce mă interesa era să fiu nr. 1 ca audiență. Țin minte că la un moment dat concurentul meu acerb de la o mare televiziune m-a sunat într-o pauză de publicitate de-a mea și m-a rugat să îi împrumut invitatul și atunci am realizat că am atins tot ceea ce îmi dorisem pe plan profesional și am zis bine, uite ți-l trimit chiar cu mașină OTV-ului și a fost prima dată când m-a învins concurentul.

cnaOTV-ul a fost închis de CNA, CNA-ul este al PSD-ului, președinta este numită de domnul Ponta, a numit-o la 10 dimineața, la ora 12 s-a introdus un nou punct pe ordinea de zi a ședinței, închiderea OTV-ul și s-a închis OTV-ul după două ore de la numirea doamnei Laura Georgescu de către PSD. În Italia, un ziarist de la Rai Uno este dat afară într-o seară pentru că îl atacă pe Primului ministru de la vremea respectivă, după aceea se mută pe internet și ușor ușor își face un partid politic, partidul câștiga ca și PP-DD 15 la sută la alegeri și acum are 25 la sută. În Brazilia, acum 10 ani era o sărăcie foarte mare și a venit un nou conducător, un tip foarte popular și le-a spus că vrea să le dubleze salariile, brazilienii au fost circumspceti dar l-au votat. Omul acesta în 10 ani a adus Brazilia de pe locul 200 în lume pe locul 10. În Croația este 1000 de euro salariu minim, români, treziţi-vă și cereţi-vă drepturile!

Be the first to comment

Leave a Reply