Reintroducerea juraţilor în instanţele din România, promovată de candidatul PP-DD, Eduard Dumitraşcu

Candidatul PP-DD pentru Camera Deputaţilor, Eduard Dumitraşcu susţine reintroducerea juraţilor în instanţele din România ca o formă de protecţie împotriva abuzului puterii statale. In plus, ar constitui o garantie morală pentru decizia luată de judecători şi ar asigura un plus de transparenţă actului de decizie în justiţie. Acest sistem a funcţionat şi la noi în perioada interbelică, funcţionând după sistemul de drept al francezilor. Curtea era compusă dintr-un judecator de la Curtea de apel ca presedinte, 2 judecatori de tribunal, ca membrii, şi 12 jurati traşi la sorti. Puteau fi jurati cetatenii români de 25 de ani, având folosinţa drepturilor civile, politice şi a celor de familie, îndeplineau anumite cerinte de studii şi venituri şi nu erau incompatibili. La fiecare 3 ani se întocmeau liste generale de juraţi, apoi se trăgeau la sorţi listele de sesiune şi juriul de judecată.

Eduard Dumitraşcu afirmă că are încredere în acest sistem deoarece curţile cu juraţi s-au dovedit deosebit de incomode pentru guvernanţi şi consideră că ar trebui să se înfiinteze câte o curte cu juraţi în fiecare judeţ.Este clar că o clasă politică  coruptă nici măcar nu a vrut să ia în discuţie un astfel de sistem, deşi a clamat nevoia unei schimbari şi a reformei în domeniu, a mai completat acesta.

In Europa, SUA ori Japonia, vinovaţia este stabilită de juraţi. Modelul sovietic se mentine doar în unele state controlate pâna în 1989 de fosta URSS. Condiţia fundamentală este ca juraţii să fie reprezentativi pentru comunitatea  respectivă şi alegerea lor  să se facă fără vreo discriminare, şi totodată  alegerea acestor juraţi   trebuie să se facă  cu respectarea  dreptului egal  al acuzatului de a fi  judecat de  un juriu imparţial. Sunt incompatibili  pentru a fi juraţi  anumite persoane precum   condamnaţi penal, preoţi, avocaţi, etc. Juraţii sunt simpli cetăţeni, fără formaţie juridică,  alături de judecătorii profesionişti.  In  procesele penale juraţii  au ca  rol fundamental să determine starea de fapt şi să decidă asupra  culpabilităţii  sau nevinovăţiei  acuzatului.

Eduard Dumitraşcu susţine că reintroducerea sistemului cu juraţi în instanţele din România va fi una dintre principalele legi pe care le va promova în Parlament, alături de colegii săi din PP-DD.

 

 

3 Comments on Reintroducerea juraţilor în instanţele din România, promovată de candidatul PP-DD, Eduard Dumitraşcu

  1. O astfel de implementare este foarte bine venita. Ar imbunatati semnificativ transparenta in justitia romaneasca.

  2. Ar fii ceva sa introducem sistemul cu jurati,si ca deobicei Eduard Dumitrascu da dovada de o trasparenta totala spunand lucrurilor pe nume.Va sustinem,succes.

  3. cea mai buna idee. asa cu siguranta vom scapa de sistemul acest corupt, in care oamenii bogati sunt mai presus de lege.

Leave a Reply