STENOGRAMA: Eugen Nicolicea omul Robertei Anastase

STENOGRAMA

şedinţei comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

din ziua de marţi, 3 iulie 2012

 

Şedinţa a început la ora 18,29.

 

Lucrările au fost conduse de domnul Eugen Nicolicea – vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, asistat de domnul Ioan Chelaru – vicepreşedinte al Senatului

Au participat:

De la Camera Deputaţilor: doamna Roberta Alma Anastase – preşedintele Camerei Deputaţilor (de la ora 18,35), domnul Florin Iordache, domnul Viorel Hrebenciuc – vicepreşedinţi; domnul Georgian Pop, domnul Mihai Alexandru Voicu şi domnul Niculae Mircovici – secretari; domnul Nicolae Bănicioiu, domnul Dan-Ştefan Motreanu  şi domnul Seres Denes – chestori; domnul Mircea-Nicu Toader – Grupul parlamentar al PD-L; domnul Valeriu Ştefan Zgonea – Grupul parlamentar al PSD, domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu – Grupul parlamentar al PNL; domnul Mate Andras-Levente – Grupul parlamentar al UDMR  şi doamna Luminiţa Iordache – Grupul parlamentar progresist.

De la Senat: domnul Petru Filip, domnul Laurenţiu Chirvăsuţă şi domnul Ioan Chelaru – vicepreşedinţi; domnul Vasile-Cosmin Nicula – secretar; domnul Gheorghe Marcu şi domnul Dan-Radu Ruşanu –­­­ chestori şi domnul Sorin-Serioja Chivu – Grupul parlamentar progresist.

Invitaţi: domnul Mircea Duşa – ministru pentru Relaţia cu  Parlamentul.

 

De la Camera Deputaţilor: domnul Gheorghe Barbu – secretarul general al Camerei Deputaţilor, domnul Marian Enache – secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan – secretar general adjunct, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic; doamna Adriana Simon şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen  şi domnul Paul Călin Botez (de la ora 18,32) – Cancelarie Preşedinte.

De la Senat: domnul Ion Vărgău – secretarul general al Senatului,  domnul Gabriel Sterea – director general Direcţia generală Secretariat general, doamna Ionela Mihăilă – consilier, doamna Veronica Iacob – Direcţia pentru  organizarea lucrărilor plenului Senatului, doamna Elena Diaconu – Direcţia pentru lucrările Biroului permanent, doamna Roxana Truinea – Serviciul pentru organizarea  lucrărilor plenului Senatului.

*

Domnul Eugen Nicolicea:

Din discuţia avută cu doamna Roberta Anastase mi-a zis să conduc această şedinţă. Am constatat că în stânga mea nu este nici un reprezentant al Senatului şi a rezultat din aceea discuţie ca să ne întrunim şi să stabilim cine este reprezentantul Senatului pentru această şedinţă. Din discuţia pe care am avut-o cu domnul Chelaru, am înţeles că Biroul Senatului l-a împuternicit, l-a desemnat pe dânsul să conducă. Nu mi se pare că avem nimic de rezolvat.

 

Domnul Valeriu Zgonea:

Atunci, dacă l-a desemnat, constatăm şi conduce domnul Chelaru, împreună cu…

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Deci, Biroul permanent al Senatului reunit astăzi a stabilit ca în lipsa preşedintelui care a fost revocat, lucrările din partea Senatului să fie conduse de domnul vicepreşedinte Ioan Chelaru. S-a votat, avem proces verbal, în conducerea Senatului este acum domnul vicepreşedinte Ioan Chelaru.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Iar eu voi susţine plenul până va veni doamna preşedinte, când îi predau atribuţiile.

 

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

O clipă. Deci, noi luăm act de decizia Senatului, de mandatul care a fost încredinţat domnului Chelaru pentru a conduce şedinţa Camerelor reunite, pentru că este rândul Senatului.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

O procedură vă rog.

Desigur, s-a convocat la tribună, că asta a fost singura soluţie pe care aţi considerat-o dumneavoastră.

Dacă ne-aţi invitat, măcar ne spuneaţi fiecăruia. Am înţeles că dumneavoastră ne-aţi comunicat ce s-a întâmplat la Senat, că a fost plenul, a desemnat pe altcineva să conducă, nu?

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

A apărut în Monitorul Oficial, nu noi.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

E clar, sigur, nici o problemă că în Monitor apare cum vreţi dumneavoastră, dar…

Deci, încă odată, ca procedură, şi aici nu trebuie să ne ascundem, ca procedură ştiţi bine că un preşedinte de Cameră nu poate fi revocat decât cu solicitarea expresă a grupului din care face parte. Asta este decizia Curţii. Da sigur nu există nici măcar sancţiune de tipul acesta, dar vroiam să vă spun, o aşteptăm pe doamna preşedinte a Camerei. L-a delegat pe domnul Nicolicea să conducă şedinţa, nu l-a delegat să fie la Birou…

 

Domnul Eugen Nicolicea:

În momentul apariţiei doamnei preşedinte îi predau conducerea şedinţei.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

A oprit-o presa. Şi totuşi nu am înţeles. Domnule senator, explicaţi-mi şi mie. Deci, plenul a desemnat ca să conducă lucrările reunite domnul Chelaru sau ….

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Excelenţă, Biroul permanent al Senatului, cu o majoritate de 7 din 11…

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Cu cei revocaţi de noi.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

… a stabilit …

Dumneavoastră nu aţi revocat pe nimeni.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Ba da, este o solicitare scrisă că nu mai este membru la noi.

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Excelenţă, mandatul s-a terminat. S-a stabilit că se dă mandat domnului vicepreşedinte Ioan Chelaru pe perioada aceasta să conducă lucrările Senatului.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Eu ştiu că înlocuitorul preşedintelui de la Senat este desemnat de preşedintele Senatului, aşa spune..

 

Domnul Dan Radu Ruşanu:

Dacă preşedintele vine, dacă nu vine, şi nu desemnează pe nimeni, nu o să stăm fără …

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Numai o secundă! Domnule Mircea Toader, şi pentru consemnare, în momentul în care în Monitorul Oficial s-a publicat şedinţa de plen în care se cere revocarea preşedintelui Senatului, preşedintele, preşedintele Senatului, ca şi preşedinta Camerei, în conformitate cu prevederile regulamentare şi constituţionale, numai poate să conducă nici o şedinţă. Pe cale de consecinţă, Biroul permanent al Senatului şi plenul Senatului a luat o decizie regulamentară. Nu există o altă decizie care să spună: dom’le, ce s-a publicat în Monitorul Oficial, începerea unui plen reunit cu un singur punct pe ordinea de zi este neconstituţională.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Şi adaug, ulterior, domnul Blaga a fost revocat din funcţie.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

Nu m-aţi înţeles.

 

Doamna Roberta Alma Anastase (de la ora 18,32 a preluat conducerea şedinţei):

Numai o secundă! Haideţi ca să aşezăm puţin lucrurile în ordine! Eu l-am desemnat pe domnul Nicolicea să conducă plenul comun. Aici suntem. De ce ne-am strâns aici?

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Pentru că la plenul comun este rândul Senatului.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

De la Senat lipsea reprezentantul şi atunci, ca să vedem cine este reprezentantul, ne-am adunat şi ne-am informat că este …

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu Biroul comun ar trebui?

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Altceva nu am stabilit aici. Ordinea de zi este aceeaşi, şedinţa convocată anterior.

 

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamna preşedinte, putea să vină un lider PD-L de la Senat sau purtătorul de cuvânt al Biroului permanent să facă acelaşi anunţ pe care eu l-am prezentat din punct de vedere regulamentar.

Domniile lor au cerut…, liderul Grupului parlamentar PD-L a cerut domnului Nicolicea, pe care dumneavoastră l-aţi desemnat să facă un Birou, ca să discutăm aici o procedură şi să spună: domnule, în locul domnului Blaga care are două chestiuni: una, a început procedura publicată în Monitorul Oficial de revocare a domniei sale, pe cale de consecinţă nu mai poate să conducă nici un plen de nici un fel şi au stabilit şi Biroul permanent, domniile lor spun că a fost şi un plen care a votat un nou preşedinte, dar Biroul permanent, până atunci a stabilit regulamentar un vicepreşedinte care conduce. Pe cale de consecinţă noi avem un vicepreşedinte, ales legal, care conduce din partea Senatului României, alături de dumneavoastră. Mergem în plen şi discutăm mai departe.

Deci, înseamnă că această şedinţă fiind condusă de domnul Blaga, nu conduce domnul Blaga mai departe, ci domnul Chelaru în locul domniei sale.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 18,35.

2 Comments on STENOGRAMA: Eugen Nicolicea omul Robertei Anastase

  1. Aici se vede clar cum Nicolicea este un traseist politic de prima clasa,si el impreuna ,cu PDL a votat taierea salariilor,pensiilor,si inchiderea spitalelor ,si akum se ascunde sub sigla USL.
    USL+PDL=aceeasi mizerie.

Leave a Reply