STENOGRAME incendiare in cazul Gura Teghii

Gura_Teghii_entranceFostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și Gheorghe Paltin Sturza au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în dosarul retrocedării ilegale de pădure din Bacău. Înregistrările din  acest dosar au făcut lumină și în cazul retrocedării pădurilor din județul nostru. Este vorba de celebrul caz de la Gura Teghii, pentru care fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, se află în arest preventiv. Procurorii DNA Brașov au cerut arestarea ­avo­catului Mihail Cosmin Vasile fiind acuzat de trafic de influență și reținerea lui Gheorghe Ceteraș, aflat deja în arest preventiv, în dosarul retrocedării ilegale de pădure de la Gura Teghii. Înregistrările care au dus la elucidarea acestui caz au fost făcute chiar de către Gheorghe Paltin Sturza cu ajutorului unui ceas cu funcție de înregistrare audio-video, găsit de DNA la perchezțiile domiciliare.

Din discuție rezultă că Gheorghe Ceteraș încerca să intre pe filiera retrocedărilor ilegale și să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafața de peste 43.000 de hectare de pădure obținută de acesta din urmă ca urmare a unei decizii ilegale a instanței.

,,Sturdza: Practic mai e… Da, spuneți, cum ați auzit de mine? Cum ați avut telefonul și astea…

Ceteraș: O să vă spun dumneavoastră… De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am câștigat 5.050 de hectare.

Sturdza: Câștigat? Prin recuperare?

Ceteraș: Vedeți dumneavostră… Titlul de proprietate, pus în posesie, tot, tot, tot, tot… Eu într-o lună jumate le-am rezolvat toate. Punere în posesie, tot, tot, tot, tot. Așa am auzit de dvs…

Sturdza: Dar cine v-a dat numărul meu de telefon?

Ceteraș: Trăim în România, v-am spus… Nu fac parte din băieții cu ochi… antene… eu îmi văd de treaba mea și știu ce am de făcut… ă … un prieten am auzit.

Sturdza: Din Brăila?

Ceteraș: Nu, nu… De pe la Covasna, de undeva… Aici ați avut…

Sturdza: Cu cealaltă treabă… Am înțeles… Dacă e Covasna…

Ceteraș: Da, și mi s-a spus: «Mă, tu mai ai niște bani. Poate intri într-o colaborare… Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafață? «43.000 de hectare». Sincer să vă spun, am început să sap. Cât ar fi liber, cât ar fi ocupat, cât ar fi nu știu ce, nu știu cum… Îmi cer scuze că am făcut treaba asta, dar când venim aici, să știm ce discutăm…

Sturdza: Păi și de unde ați aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?

Ceteraș: Domnule, vă spun altceva: eu, titlu-i ăsta, se poate citi, sentința e aici, când am câștigat-o, și într-o lună jumate le-am avut toate la mână. Și titlul, și punere în posesie, și tot. Mai am…

Sturdza: Da, dar câte hectare?

Vasile Cosmin: 5.000…

Ceteraș: 5.000… 5.000… uitați, 5.000 și 50 de hectare.. (se apleacă spre el și îi indică lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta îl deține, n.n.). Și, culmea, că pe Covasna, hai numai să vă spun.

Sturdza: … Gura Teghii…

Ceteraș: Gura Teghii, da?

Sturdza: … la Buzău.

Ceteraș: Da. La Buzău. Pe Covasna, acuma la Sfântu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar și pe alea trebuie să le câștig.

….

,,Vasile Cosmin: Tot în Covasna. Deci aceasta de 5.000 de hectare care o țineți dumneavoastră în mână, titlul ăsta, este pe partea Buzăului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.

Ceteraș: Pe Covasna. Care și aia se va rezolva.

Sturdza: Poftim?

Ceteraș: Și aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, că mai presus de lege nu e nimeni. E o hotărâre judecătorească, aia e punere în posesie. Aici e sentința, când s-a câștigat. în aprilie… și eu în aprilie am… Și titlul…

Sturdza: SC Forestierea Ardeleana.

Ceteraș: Da… da…

Sturdza: Cu asta v-ați judecat?

Ceteraș: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, în 2010… în 2011…

……

Ceteraș: Da… Ardeleana. Și tot ei au pe Covasna. Au… în total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.

Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.

Ceteraș: Ce mai este liber. Ca să nu mai tărăgănăm cu timpul, (neinteligibil), s-o lălăim, îs libere 5.666 de hectare pe Covasna.”.

……..

,,Ceteraș: Haideți să trecem la fapte. Dumneavoastră…

Sturdza: Deci dumneavoastră aveți pădurea asta în posesie?

Ceteraș: Da.

Vasile Cosmin: Da, este în proprietatea dânsului. 5.050 de hectare.

Ceteraș: …și … bine, mai am și alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut să am o discuție cu dumneavoastră. Altfel, nu știu. Vreți să o vindeți în stadiul în care e, vreți să o recuperați…

Sturdza: Stai puțin, când spui în stadiul care e la ce te referi? La întinderea pădurii, la…

Ceteraș: Nu, aici dumneavoastră aveți o sentință, nu, e legală, bine, ați câștigat în revizuire, dar de aici mai sunt pași. Pași, că trăim în România. Sunt… Dvs. știți, sunt oameni care din 2007 nu sunt puși în posesie. Asta e România, ce să mai”.

Paltin Sturdza: ,,când e vorba de șpagă sunt toți la fel”, ,,hămesiți”, și că vor toți o bucată de ,,ciolan”:

,,Vasile Cosmin: Uitați aici. Aici spune așa: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. Șeful care este la Focșani, semnătură și ștampilă. Iar ăștia iau… șpagă, 3 euro la hectar.

Ceteraș: Mi-a cerut 5 euro. «Domle, nu discut, nu dau 5 euro». «Dar cât?». «Dom’le, fără 3 euro nici nu discutăm». Și am băgat mâna în buzunar, la un local, te costă 150.000 euro, a pus ștampila pe loc și a semnat. Să nu mai stau (neinteligibil)

Vasile Cosmin: 15.000 ați dat.

Ceteraș: 15.000, da.

Vasile Cosmin: 15000.

Ceteraș: 15.000, da.

Vasile Cosmin: 150.000 ați fost în partea ailaltă.

Sturdza: Pentru cât ?

Ceteraș: Pentru 5000 de hectare.

Sturdza: La 3 euro ?

Vasile Cosmin: 3 euro a fost 15.000 de euro a fost să pună numai semnătura și ștampila.

Sturdza: Au tarife… (râde)

Vasile Cosmin: Au tarife.

Ceteraș: Fie… unde… în trei locuri… dumneavoastră știți… bine, mai plecați din România… dar aici, așa se practică… Asta, ăăsta-i sportul. Bine, acuma cum să vă spun dumneavoastră, cu PDL-ul… i-am… ne-am… dumneavoastră ați spus că… Eu pe oamenii ăștia nu-i sufăr ! Și eu am investit mult, vă spun sincer. În ăștia care sunt acuma. Am investit mult.

Sturdza: în PSD și-n ăștia ?

Ceteraș: Da, am investit la greu. La greu. La greu.

Sturdza: Când e vorba de șpagăsunt toți la fel.

Ceteraș: Bine, daam siguranța cămărezolvă. Aici e problema. A zis: «Da, du-te, făți treaba și vino pe aici !». Și vedem cum stau lucrurile. Dumneavoastrăvăgândiți, azi a avut loc o discuție de principiu, văgândiți, aveți telefonul meu, discutăm, dardupă luni sau marți încolo ar trebui mers, săo lase mai moale pe la Prefectură, pe la Bacău, s-o lase mai moale. «Frații mei, ați făcut-o ? Las-o mai moale acum»

Sturdza: A, adicăacuma sunt hămesiți

Ceteraș: Da rău, nu așaparcăvrea sădomnul Sturdza (râde) Sturdza: (râde) Hămesiți, nu ?

Ceteraș: Da rău, nu așa

Sturdza: Orice ciolan

Ceteraș: Bine, nu mai zic(râde)

Sturdza: Orice ciolan e bun

Ceteraș: Auuoleu, dar ce bun ! Bine și pentru dumneavoastră. Acuma eu nu supăr pe Dumnezeu, cum a spus și domnul Cosmin și eu am de câștigat și dumneavoastră.

Sturdza: N-am nicio îndoială, toți trebui săcâștigăm

Ceteraș: Toți trebuie săcâștigăm.

Sturdza: dar am îndoielile mele, cum săspun eu

Ceteraș: Cănu se poate rezolva. Cănu se va rezolva. Vasile Cosmin: Nu, dar dumneavoastră…”

….

Sturdza: Și asta ce înseamnă, un euro la hectar ? (râde)

Ceteraș: No nonu mai discutămDumneavoasătră îmi spuneți: «Domle, eu nu sunt dispus să dau 25, dau 22, dau atâta la suprafață» Și dumneavoastră lăsați pe mine toate. Și dumneavoastră o să vă convingeți că. Nu vă promit că până în decembrie aveți toate terminate, îi problema cu măsurătorile, trebuie să iasă și dacă nu ies acuma timp de o săptămână-două, o lună, pe urmă din octombrie-noiembrie deja

Vasile Cosmin: Nu se poate intra în pădure, e

Ceteraș: zăpadă. Trebuie săiei fiecare puiet, trebuie săieisădelimităm.

Vasile Cosmin: Dar măsurătorile se pot face și în douăluni jumate. Ceteraș: Se pot dacă.

Vasile Cosmin: în douăluni jumate

Ceteraraș: Îmmm… îmmme suprafața mare

Vasile Cosmin: Se poate.

Ceteraș: Îmmm

Vasile Cosmin: Pentru că atunci măsurătorile, dânsul având … ce văînțelegeți, dânsul având asta, poate să forțeze. Să nu fie o jumătate de milion de euro măsurătorile, dânsul poate sădea 700.000.

Ceteraș: Mă duc și le dau bani la băieți

Vasile Cosmin: …ca să grăbească toată treaba. Asta se poate

Ceteraș: La Direcțiile Silvice, da. La ocol, la ăștia: «Băi frații mei.»…Când am măsurătorile, discutat concret. «Vreau Prefectura titlul, fărănimic, Primăriile și tot»…

Vasile Cosmin: Astea se obțin

Ceteraș: ne ocupăm de atunci ca să meargă rapid. Să meargă rapid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =