Tortionarul Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii

Visinescu-tortionarFostul comandant al inchisorii comuniste din Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie fiind acuzat de infractiuni contra umanitatii, informeaza Ministerul Public. Potrivit procurorilor, in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Visinescu “a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.”

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Impotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept “un individ extrem de crud”.

Gandul, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a inceput in iulie 2013 publicarea, in cadrul unui proiect media in premiera pentru Romania, lista fostilor tortionari din perioada comunista.

Procurorii arata in rechizitoriu ca “in perioada 1956-1963, inculpatul, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.”

Potrivit procurorilor, detinutii Penitenciarului Ramnicu Sarat “erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate. Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate”.

In rechizitoriu se arata ca principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, dupa cum reiese dintr-o nota a inculpatului adresata Consiliului Securitatii Statului din 1967, erau:

  • fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile P.N.T. si P.N.L.;
  • fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive;
  • foste cadre de conducere dupa 23 August 1944;
  • foste cadre M.A.I. dupa 23 August 1944;
  • fosti conducatori ai diverselor secte religioase;
  • alte cazuri mai izolate.

Documentele si marturiile detinutilor releva faptul ca conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru, se arata in comunicatul PICCJ.

“Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, informeaza procurorii.

Din documentele studiate a fost identificat deocamdata un numar de 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Visinescu Alexandru.

“De mentionat este si faptul ca regulamentele in materia conditiilor de detentie ce erau in vigoare in acea perioada alcatuiau doar premisele organizarii regimului de exterminare in penitenciare si colonii de munca, sau il imbracau intr-o forma oficiala, in timp ce masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid.

Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid.

Repartizarea la conducerea penitenciarelor se facea si prin raportare la calitatea detinutilor politici si interesul Partidului pentru eliminarea lor rapida. Se remarca faptul ca in cadrul Penitenciarului Ramnicu Sarat erau incarcerate preponderent personalitati ale vietii politice, lideri ai partidelor istorice, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat in reeducare si de incredere. Asa se explica duritatea extrema a comandantului Alexandru Visinescu si rezultatele tulburatoare obtinute in procesul de exterminare pus la punct de acesta”, reiese din rechizitoriu.

Ministerul Public informeaza ca dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bucuresti.

sursa: Hotnews

Be the first to comment

Leave a Reply