Ziua în care Victor Ponta le-a dat baronilor PSD numele miniştrilor în plic. „Am simţit că ne întoarcem în epoca lui Bombonel”. CULISELE formării GUVERNULUI PONTA 3

ponta-6192878-mediafax-foto-octav-ganeaCu nervii întinşi la maximum, dar fără a comenta deschis propunerile de miniştri impuse de premierul Ponta partidului, şefii din judeţe au votat în unanimitate noua structură a Guvernului. La restaurantul unui hotel din Capitală, liderii din teritoriu au făcut cunoştinţă şi cu cei pe care i-au trimis la Palatul Victoria. În PSD, mai mulţi lideri de filială au considerat gestul lui Victor Ponta de a nu-i consulta drept un afront şi au recunoscut că aşa ceva “nu s-a mai întâmplat în PSD de pe vremea lui Adrian Năstase”.

La o oră după ce pesediştii au ridicat în bloc mâna la Comitetul Executiv pentru a vota nominalizările de miniştri făcute de Victor Ponta, ei au făcut cunoştinţă la restaurantul unui hotel din Capitală cu tehnocraţii din „garnitura lui Ponta”. Tinerii viitori miniştri au trecut pe la mesele pesediştilor din teritoriu pentru a se prezenta, după ce mai marii din judeţe se întâlniseră la şedinţa de la Palatul Parlamentului doar cu CV-urile lor.

Ora 16.30. Premierul Victor Ponta iese să anunţe lista viitorul Guvern Ponta 3, după ce semnase acordul politic cu UDMR şi îşi asigurase matematic majoritatea în Parlament. Pesediştii sunt convocaţi la o şedinţă a Comitetului Executiv la ora 18 în care ar trebui să se discute viitoarele propuneri de miniştri din partea PSD, după ce PNL a ieşit de la guvernare. Prim-ministrul anunţă şapte nume noi, o nouă garnitură de miniştri, care să ia locul demisionarilor liberali. Pesediştii află de la televizor pe cine urmează să voteze peste o oră şi jumătate în propria şedinţă de partid. Şefii din teritoriu fierb, partidul a fost ignorat în detrimentul propunerilor personale făcute de Ponta. „Tinerii tehnocraţi nu reprezintă judeţele, nu reprezintă pe nimeni, îl reprezintă doar pe Ponta”, spun şefii din teritoriu. „Să îşi rupă gâtul doar el”, răbufnesc pesediştii după anunţul lui Ponta. Ioana Petrescu, Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Gabriela Szabo, Alexandru Cotovelea, Aurelia Cristea şi Bogdan Stanoevici sunt doar nişte nume necunoscute pentru pesediştii veniţi din judeţe.

Ora 18.00. Începe şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Premierul Ponta începe şedinţa cu prezentarea numelor noi propuse pentru Guvern. În mapele pesediştilor sunt băgate CV-urile acestora pentru ca şi partidul să ştie pentru cine votează. Aşezaţi pe trei rânduri de scaune, într-o sală plină ochi, social-democraţii îl ascultă pe Victor Ponta. Rând pe rând află numele tinerilor miniştri care urmează să facă parte din  Guvern în care PSD e partidul dominant. Prim-ministrul îşi încheie prezentare şi întreabă sală ce părere are. Îşi invită colegii de partid să ia cuvântul. Tăcere. Niciun lider PSD nu doreşte să ia cuvântul după ce decizia a fost luată. „A fost un moment penibil, nimeni nu a dorit să mai ia cuvântul”, au descris momentul participanţi la întâlnire. Ca la un consemn, şefii din teritoriu refuză să lungească situaţia. Se trece la vot. Unanimitate. Noile propuneri sunt votate de şefii din teritoriu fără ca aceştia să-i vadă la faţă pe ministeriabilii PSD.

„Le-am spus celor din organizaţia mea. Nu are rost să îţi faci carnet de membru, te faci ministru şi apoi îţi depui adeziunea. Cum să mă duc să le spun oamenilor să muncească pentru partid când unii ajung în şase luni miniştri de Finanţe”, îşi exprimă supărarea pe la colţuri pesediştii. Niciunul nu i-au spus ceva în faţă premierului Ponta.

Marian Vanghelie se declară „hipnotizat şi în aşteptare”. Hipnotizat de lumina camerelor, în aşteptare. Aruncă pasa mai departe: „întrebaţi alţi lideri din partid ce s-a votat”.

Ponta le mulţumeşte colegilor pentru vot. Marian Oprişan pleacă nervos din sală. Radu Mazăre recunoaşte că nu îi cunoaşte pe noii miniştri propuşi de Ponta. Rând pe rând, liderii social-democraţi încearcă să facă haz de necaz. Nu au fost consultaţi la schimbarea echipei guvernamentale.

Mazăre, Portul în locul miniştrilor

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Mazăre l-a întrebat pe premierul Ponta care este situaţia Portului Constanţa, pe care primarul îl doreşte. Mazăre, preşedinte la PSD Constanţa, le-a spus că nu vrea posturi de miniştri, dar vrea ca Ponta să-şi respecte promisiunea din timpul campaniei electorale legată de portul Constanţa.

Premierul a pasat imediat problema către noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, întrebându-l dacă se poate rezolva problema. Şova aprobă, Mazăre pleacă liniştit. Îi aşteaptă pe cei din Guvern să-şi respecte promisiunea, în caz contrar urmând să nu tragă la europarlamentare.

Cină la Rin Hotel

Ora 20. La aproximativ o oră după terminarea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, premierul Ponta se întâlneşte la un hotel din Capitală cu parlamentarii şi şefii din teritoriu. Rând pe rând sosesc şi numele sonore ale partidului. Surpriza de la Rin Hotel o constituie şi prezenţa tinerilor miniştri, aduşi pentru a socializa cu partidul care i-a susţinut. Nu li se face o prezentare standard pentru a-i cunoaşte pesediştii. Trec pe la mese, în diverse discuţii pentru a aprofunda relaţia cu teritoriul.

Noutatea o reprezintă propunerea pentru Finanţe: Ioana Petrescu, consilieră a premierului Ponta. „Ministreasa”, cum este deja alintată în partid, este atenţionată să fie atentă la problemele teritoriului.

„Şterge Gherghina pe jos cu ea”, sună sec verdictul unora. Alţii încearcă să elogieze CV-ul tinerei propuneri. Şefii de organizaţii ies rând pe rând din şedinţa informală. Între râsete şi glume pe seama noilor miniştri, îşi arată enervarea maximă pentru stilul în care li s-a impus noua garnitură.

„Este o vorbă, la libere şi la impuse. Noi în seara aceasta am participat la impuse”, spune un social-democrat. „Este o improvizaţie. Când faci improvizaţii nu reuşeşti”, adaugă un lider de filială cu mai multe mandate la activ.

„Am simţit că ne întoarcem în epoca lui Bombonel, când şi-a retras toţi miniştrii din Guvern înainte să candideze la prezidenţiale”, sună o altă mărturie pesedistă.

„Cine sunt ăştia, mă?”, glumesc până să le vină maşinile mai mulţi pesedişti.

“Poate a fost eleva mea, nu ştiu”, glumeşte un alt pesedist. Nimeni nu poate explica decizia premierului Ponta.

„Îmi aduce aminte de guvernul Ungureanu când văd atâtea nume noi. Dacă îşi va rupe gâtul Ponta, să ştie de unde i s-a tras”, aruncă o vorbă de ameninţare un alt lider de filială.

Sunt unii care găsesc explicaţii mai sofisticate. „Locurile de miniştri au fost păstrate pentru liberali şi când se întorc le pot lua. Nu ştiu pentru care liberali, dar pentru unii din PNL”, susţine un parlamentar PSD.

Nimeni nu îşi face probleme de trecerea Guvernului prin Parlament. Pesediştii din teritoriu lasă sentimentul că acest Cabinet nu le aparţine. Conform calculelor, Guvernul Ponta 3 va lua între 320 şi 340 de voturi la votul de astăzi din forul legislativ.

PC refuză să participe sub sigla PSD la europarlamentare

O altă problemă pentru premierul Ponta o constituie modul în care cei din PSD, PC şi UNPR vor participa la alegeri. Decizia BEC prin care a fost respinsă înscrierea USD, pe motiv că înşală electoratul prin asemănarea cu USL, le dă bătăi de cap pesediştilor.

Premierul Ponta a anunţat înaintea şedinţei PSD că se va candida sub titulatura partidului, iar PC şi UNPR vor avea câte un candidat pe listă. La câteva minute după acest anunţ, la şedinţa Comitetului Executiv al PSD a venit şi preşedintele PC, Daniel Constantin. Acesta a spus că nu este de acord să se candideze sub sigla PSD, deoarece se pierde identitatea PC şi va trebui găsită o altă formulă de participare în alegeri.
COMPONENŢA GUVERNULUI PONTA

Prim-ministru: Victor Ponta

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Liviu Dragnea

Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea

Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Daniel Constantin

Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor

Ministrul Finanţelor Publice: Ioana Petrescu

Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlăţean

Ministrul Apărării Naţionale: Mircea Duşa

Ministrul Justiţiei: Robert Cazanciuc

Ministrul Educaţiei Naţionale: Remus Pricopie

Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici

Ministrul Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu

Ministrul Economiei: Constantin Niţă

Ministrul Transporturilor: Dan Şova

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: Rovana Plumb

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice: Korodi Attila

Ministrul pentru Societatea Informaţională: Răzvan Cotovelea

Ministrul Tineretului şi Sportului: Gabriela Szabo

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: Doina Pană

Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism: Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică: Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea

sursa: Gandul

Be the first to comment

Leave a Reply